e-kathimerini NEWSLETTER ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ENGLISH EDITION
ADSTORE NETWORK
Τελευταία ενημέρωση: 22:46
ΤΩΡΑ:
Ειδήσεις σε 90'' φαρμακεία Είσοδος Apps Home
Απόψεις | Αρθρογραφία
Ημερομηνία: 11.01.2017 | 20:03

Η ευθύνη των ΜΜΕ

Του Ανδρέα Παράσχου

Επτά και πλέον ώρες πριν η ε/κ πλευρά, διά του Νίκου Αναστασιάδη, καταθέσει στο τραπέζι των συνομιλιών της Γενεύης την πρότασή της στο Εδαφικό με τον χάρτη που προσυμφωνήθηκε να παραθέσει η κάθε πλευρά, οι αρχηγοί των ε/κ κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημερώθηκαν σχετικά για την πρόταση και τον χάρτη που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα καταθέσει απόψε, στο πλαίσιο της συνάντησης που άρχισε στις 17:45 τοπική ώρα. Με την παρέλευση δύο και πλέον ωρών μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, βασικές πληροφορίες σχετικά με τον χάρτη, που επέλεξε να καταθέσει η ε/κ πλευρά, είδαν το φως της δημοσιότητας από το Sigmalive.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στη διαπραγματευτική ισχύ του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και στην τακτική της ε/κ πλευράς, από πρόσωπο ή πρόσωπα που βρίσκονται στη Γενεύη, για να συμβάλουν –υποτίθεται–, στην προσπάθεια του καταβάλλει η ε/κ πλευρά για λύση. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε δημοσίως για κάποιους που «συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων και σε ενέργειες όπου δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση γιατί προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες» και συνέστησε στους δημοσιογράφους «όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Δηλαδή, αν μεταφράσει κανείς σε απλή γλώσσα αυτό που κατά τον εκπρόσωπο έγινε με τη διαρροή, ότι είναι «κάποιοι που προσπαθούν να πλήξουν τον στόχο της ε/κ πλευράς για τερματισμό της κατοχής», αυτό ισοδυναμεί με προδοσία. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η διαρροή έγινε εν τη αφελεία κάποιου πολιτικού προσώπου, ο δημοσιογράφος, που έγινε κοινωνός και αγωγός της διαρροής, στην προκειμένη περίπτωση έχει την ίδια εξίσου ευθύνη έναντι της εθνικής υπόθεσης, με εκείνη που έχει ο διαρρεύσας τις πληροφορίες. Επί του προκειμένου θα πρέπει να πούμε ότι η δήλωση Χριστοδουλίδη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών ως προς τον ή τους αυτουργούς της διαρροής: «Αντιλαμβάνεστε ότι οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα του εδαφικού –ενός θέματος που από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες, ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών– επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα».

Εκτιμούμε ότι όσοι από τους πολιτικούς αρχηγούς διαφωνούν με την τακτική και τη στρατηγική του εκλεγμένου ηγέτη της ε/κ πλευράς και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνομιλίες θα ήταν εντιμότερο να το δηλώσουν δημόσια και να μη μετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, παρά να γίνουν ή να κινδυνεύουν να γίνουν δούρειοι ίπποι στην εθνική υπόθεση και μάλιστα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται στη Γενεύη, αρχής γενομένης από τον γ.γ. των Η.Ε. Όσο για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, εκτιμούμε ότι και βεβαίως έχουμε ευθύνη στην αξιολόγηση των ειδήσεων που μεταδίδουμε. Το «όλα στο φως» δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι, διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν! Αν τα 43 χρόνια της κατοχής δεν δίδαξαν ούτε καν ήθος στη δημοσιογραφία τότε όντως δεν αξίζουμε την ελευθερία και νομοτελειακά η εσχάτη πλάνη θα αποδειχθεί χειρότερη της πρώτης…

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι από τη διαρροή του Ε/κ χάρτη
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή | Απόψεις | αρθρογραφία | Ανδρέας Παράσχος | Κυπριακό | διαρροές
(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)
NEWS ROOM
Ένα υποβλητικό αστυνομικό θρίλερ «Έτερος Εγώ» | 22:46
Η ΕΚΤ προβλέπει μείωση της ανεργίας | 22:28
ΛΟΤΤΟ # 1 11 16 18 23 39 + 30 | 22:08
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος: Το ΕΚ απέρριψε τις χώρες υψηλού κινδύνου | 22:03
Ροντρίγκεζ: Ανάγκη ανανέωσης του εργατικού δικαίου | 21:50
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Viewed
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ
Οι αλήθειες της Γενεύης
@politis: pou to stirizis to sxolio sou?
@politis | 10:39
Οι αλήθειες της Γενεύης
Με την κατάθεση χαρτών, γίνεται η πρώτη κίνηση ανάκτησης εδαφών που ...
politis | 12:25
#PoliticsBlog Ο... ανεξήγητος Κοτζιάς και το τζετ λανγκ
Για μενα ειναι φανερο οτι υπαρχει διασταση με την επισημη ελληνικη ...
Foivos | 17:40
Κατανοώντας τον Ερντογάν
Δεν υπαρχει λυση ωσπου οι ψευδομητερες πατριδες νεκατωνουνται η καθε ...
Foivos | 17:26
Άλλα άρθρα του ιδίου συγγραφέα
Του Ανδρέα Παράσχου
Οι αλήθειες της Γενεύης | 15/01/2017
Εγγυήσεις, ΕΕ και το ρωσικό χαμόγελο | 08/01/2017
Το τρένο που χάσαμε | 01/01/2017
Η συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας | 25/12/2016
Η πρώτη ανάγνωση  | 18/12/2016
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κύπρος
Πολιτική
Αθλητισμός
Οικονομική
Ελλάδα
Κόσμος
GoodLife
Πολιτισμός
Περιβάλλον
Υγεία
Media
Αγγελίες
Geek
Προσφορές
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόψεις
Αφιερώματα
ΕΡΓΑΛΕΙΑ / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Αναζήτηση
e-kathimerini
Έντυπη Έκδοση
mobile
iPnone
Tablet
Kathimerini on facebook
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Επικοινωνία
Διαφήμιση
Ταυτότητα
SPPMEDIA NETWORK
Ελληνική Έκδοση
24news.com.cy
4troxoi.24man.com.cy
24sports.com.cy
madtv.com.cy
livingetc.com.cy
mydeejay.com.cy
SPPMEDIA ACCOUNT
Login
Register
©2011 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ All rigths reserved.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΛΤΔ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΕ
Design & Development by BDigital
Powered by Webstudio